Activiteiten rond lezen

Kinderboekenweek

Van 5 t/m 16 oktober is het Kinderboekenweek! Opa's en oma's staan centraal onder het motto Voor altijd jong.

De Jeugdkrakercompetitie is een zoekwedstrijd op internet die gespeeld wordt door de groepen 8 van de basisschool. De start is in het voorjaar.

 

leesvirus_aniAl jarenlang een bewezen succes! Leesvirus is een aanstekelijk en interactief leesproject voor leerlingen van groep 6. Centraal staat de vraag: welke klas en welk boek is het meest besmet?

Met leesvirus wordt lezen leuk en leren leerlingen hun eigen mening te formuleren en computervaardigheden toe te passen.

 

Moeite met lezen en toch leuke boeken vinden? Dat kan met de Leesprikkel, een leesbevorderingsactiviteit voor moeilijke lezers in zowel het regulier als het speciaal onderwijs met als doel plezier krijgen in lezen.

Welk boek, verschenen eind 2015 en 2016, vinden de kinderen in Drenthe het mooist? Dat wordt bepaald door de Drentse Kinderjury, een provinciebrede juryactiviteit voor groep 7 en 8. Van februari tot half mei lezen de kinderen tien boeken en stemmen daarover.

voorleeswedstrijd Wie wordt de voorleeskampioen 2016? Maak van voorlezen een spannende wedstrijd en doe mee. Vanaf juni 2016 kunnen alle basisscholen het gratis lespakket bestellen. Inschrijven voor De Nationale Voorleeswedstrijd is mogelijk tot 1 december 2016.

 

Het is mogelijk om geregeld met de klas de bibliotheek te bezoeken. De bibliotheek zal in de meeste gevallen kiezen voor een structurele aanpak, d.w.z. elk jaar dezelfde groepen. Het voordeel hiervan is dat alle kinderen aan bod komen. U kunt van de bibliotheek een voorstel verwachten.

 Vivian-den-HollanderDe meeste bibliotheken bieden de mogelijkheid om een schrijver bij jouw op school te regelen. De auteurs geven voor leerlingen uit verschillende leeftijdsgroepen ‘lezingen’ van ca. 1 uur. De schrijvers vertellen over hun werk, waarom zij schrijver zijn geworden, hoe en waar ze werken, etc. Natuurlijk lezen ze ook voor en kunnen de leerlingen vragen stellen.